NYT FRA BRANCHEFORENINGEN
DANSK KOLLEKTIV TRAFIK

Tyske studier: Der er ikke større smitterisiko i kollektiv transport

Tre tyske undersøgelser peger på, at der ikke er større risiko for at blive smittet med COVID-19 ved brug af kollektiv transport end andre steder i samfundet. Det er godt nyt for den kollektive transport.

I en af undersøgelserne har man sammenlignet risikoen for at få COVID-19 ved at anvende kollektiv transport og individuel transport. Den er udført af det tyske analyseinstitut Charité Research Organisation for de tyske delstater og Foreningen af tyske transportselskaber. Her har man fulgt 681 frivillige testpersoner i 5 uger i området Rhein-Main, hvor den ene halvdel anvendte offentlig transport og den anden halvdel anvendte individuel transport. I løbet af perioden blev 3,5 procent af kollektiv brugerne testet positiv, hvor tallet var 4,3 procent for dem, der anvendte individuel transport. De fandt altså ikke nogen forskel i smitterisiko for de to grupper.

I en anden undersøgelse foretaget af Deutsche Bahn (DB) i september 2020 sammenlignede man smitten blandt togførere, der har kundekontakt, og lokoførere. Her fandt man en positivprocent på 1,3 procent blandt togførere og 2,7 procent blandt lokoførere, og konkluderede således, at der ikke er større risiko for at blive smittet blandt togpersonale med kundekontakt i fjerntog i Tyskland.

I en tredje undersøgelse, foretaget af Det tekniske universitet i Berlin, har man sammenlignet smitterisikoen i offentlige sammenhænge. Her fandt man en R-værdi, som angiver sandsynligheden for at blive smittet, i offentlig transport med maskepligt på 0,8. Til sammenligning var R-værdien 0,5 i teatre, 1,0 i supermarkeder med maskepligt og 8,0 i storrumskontorer uden maskepligt. Man fandt altså ikke, at der var øget smitterisiko i den kollektive transport sammenlignet med andre offentlige steder.

Undersøgelserne er godt nyt for den kollektive transport. De indikerer alle, at der ikke er øget risiko ved at benytte kollektiv transport – både sammenlignet med andre transportmidler og sammenlignet med andre offentlige lokaliteter. Det er en vigtig opgave for branchen og myndighederne at kommunikere ud til kunderne, så de trygt kan vende tilbage til den kollektive transport.

Kilde: Den tyske tv-kanal N-TV: Studie zu Berufspendlern: Kaum Corona-Risiko in Bus und Bahn – n-tv.de